Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Asiakaslähtöinen suunnittelu

Kuva; my cube/minihouse project

Kuvat/images/my/cube/minihouse-project.

Kuva; Ilkka Suppasen Vivero Rosebud tuoli

Asiakaslähtöisessä suunnittelussa pointti on sen _oman jutun_ löytäminen. Trendit vaikuttaa ilman muuta ja on selvää että nekin huomioiden mennään eteenpäin. Kestävä kehitys on myös yhtä kuin  aikaa kestävät hankinnat ekologisen näkökulman lisäksi ja tiettyjen muotioikkujen ylihyppäämistä.  

Mitä mieltä te olette kestävästä kehityksestä sisustuksessa? Onko kodin oltava esisijaisesti trendikäs,  vaiko mahdollisesti aikaa kestävä, sittenkin ensisijaisesti ennemmin persoonallinen... Ja pitääkö teidän mielestä talon ulkokuoren/arkkitehtuurin ja sisätilojen kohdata?

Tällaisin ammatillisin sunnuntaipohdinnoin kohti ensiviikkoa...


Sike


15 kommenttia:

 1. Just nyt on itselleni kova sana esteetön rakentaminen - tai paremminkin remontointi. Olen "joutunut" pyörätuoliin ja samalla korjaamme vanhasta neuvolatalosta itsellemme kotia. Aikamoinen haaste! Piirustukset on tehty, mutta niillä asunnosta ei todellakaan tule minulle saavutettavaa. En pääse toiseen kerrokseen, en kellarikerrokseen, en itseasiassa edes taloon sisälle...paitsi käyttämällä putiikin puolen ovea. Samaan yhteyteen tulee nimittäin käsityöliikkeeni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kotisi tulisi ensisijaisesti saada sellaiseksi, että siellä on sinun turvallista liikkua, pääset kulkemaan eri tilojen välillä, toimittamaan arkiaskareesi. Ennenkaikkea kodistasi tulisi saada mahdollisimman toiminnallinen rajoitteestasi huolimatta. Esim. keittiösuunnittelussa pitää huomioida pyörätuolilla liikkuminen ja mitoittaa + sijoittaa kalusteet/kodinkoneet yms sen mukaisesti. Tänä päivänä näihin on erilaisia ratkaisuja olemassa. Materiaalivalinnoilla on myös merkitystä. Kunnasta kannattaa selvittää tukea asunnon esteettömyysmuutostöissä. Invalidiliitto ja esteetön.fi;n kautta saa myös neuvoa.
   Kerroksesta toiseen liikkumisessa tulee mieleeni koteihin asennettavat hissit, esim. tuolihissit joka asennetaan portaan kaarteeseen. Mm Handico Finlandilla on tällaisia ratkaisuja.
   http://www.handico.fi/tuotteet/henkilonostimet/getfile.php?file=1139
   Tilannettasi sen paremmin tuntematta tietenkin vaikea sanoa täsmällisesti parasta ratkaisua. Tsemppiä ja halaus Mervi, minua kosketti viestisi ja tuli ensiksi mieleeni, että täytyyhän tilanteesesi jokin ratkaisu löytyä. Laita s.postia privatisti jos hommat ei ala hoitumaan niin katsotaan yhdessä mitä asioille voi tehdä ♥

   Poista
 2. Kyllähän sitä toivoo, että tavarat mitä tulee hankittua kestäisivät mahdollisimman kauan. Jos minulla olisi vanha talo sisustettavana, haluaisin jollakin tavoin talon iän näkyvän myös sisäpuolella, esim tapeteissa. Oman kotini haluan sisustaa persoonallisesti ja kuvastamaan juuri meitä. Tykkään yhdistellä uutta ja vanhaa.
  http://outislifee.blogspot.fi/?m=1

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama itsellä, että silloin harvoin kun hankkii uutta - toivoo että ne olisivat mahdollisimman pitkäikäisiä hankintoja. Design tuotteet ja antiikki ovat periaatteessa myös sijoituksia. Niiden arvo ei laske vanhetessaan. Itselle on myös tärkeää, että arkkitehtuuri ja sisustus kohtaavat ja eri asioiden yhdistely tekee tilasta mielenkiintoisen :)

   Poista
 3. Minusta talon arkkitehtuurin tulisi näkyä sisustuksessa. Kyse on kokonaisvaltaisesta harmoniasta, ja jos yritetään luoda sisätiloihin ulkokuoresta täysin poikkeava sisustus, se näyttää helposti lavastetulta. Eihän siinä mitään väärää ole, jos joku niin haluaa tehdä, mutta itse en tekisi :). Sisustuksesta yleisesti: Kaiken a ja o on toiminnallisuus...ja sitten tulee estetiikka. Punainen lanka löytyy jo talon julkisivusta. Sen jälkeen mietitään, mitä sen tyylisuunnan raamien sisälle mahtuu, ja
  ja sitten alkaakin jo vaihtoehtojen karsiminen. Kun uutta sisustusta luodaan kotiin, niin myös olemassa olevaa kalustusta pitää ottaa huomioon, mutta niistä saakin monesti kivaa maustetta päätyyliin. Sisustaminen onkin melkoista palapeliä. Muutaman vuoden sitä tein ammatikseni, mutta nyt toimin erilaisessa asiakaspalvelutyössä, jossa ei tarvitse pyöritellä ihan niin paljon :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kääk, tulipa pitkä vastaus, ei ollut tarkoitus paasata ;) Taisin vähän innostua aiheesta vaan :)

   Poista
  2. Katja siis olipa ihana lukea viestisi. Niin paljon samoja ajatuksia täällä myös. Arkkitehtuuri edellä mennään sisustuksen suhteen. Ja hyvin kirjoitit että tulee helposti lavastettu vaikutelma jos ulkokuoren ja sisustuksen välillä on liian suuri ristiriita. Tällä en tarkoita etteikö moderniin sopisi yksittäinen antiikkihuonekalu tai toisinpäin etteikö perinnehenkiseen taloon sopisi yksittäiset modernit designklassikot. Yksittäisinä ne tuovat kivaa vastavoimaa ja jännitettä. Mutta jos mennään pintamateriaalivalintoja myöten täysin toiseen ääripäähän kuin arkkitehtuuri - niin siinä kohtaa vaan tulee epämukava fiilis. Toisaalta, jokaisella on oikeus sisustaa niin kuin tykkää ja pääasia että asukkaat itse viihtyvät. Sellainen tuli mieleeni että me suomalaiset ollaan helposti ylisisustajia. Joka paikka notkuu tavaraa kun vähemmälläkin pärjäisi ja pääsisi samaan lopputulokseen :)

   Poista
 4. Hyvä kirjoitus Sike! Mulla ns. hirtti kiinni viikolla, kun luin Teuvo Lomanin sanoneen kirjahyllyjen olevan muinaismuistoja. Vaikka suunnittelija ei itse kirjoja arvostaisikaan, ei asiakkaiden koteja suunnitella sen pohjalta, mitä suunnittelija itse pitää tärkeänä ja mitä ei. Koti suunnitellaan aina asiakkaan lähtökohdista. Ja kuten Katja sanoikin, ensin toiminnallisuus ja sen jälkeen esteettisyys. Visuaalinen tyyli kannattaa sitoa arkkitehtuurin jo senkin takia, että silloin kalustus ja sisustus ovat sopivassa mittakaavassa asuntoon nähden. Liian massiiviset kalusteet 50-luvulla rakennetussa tuvassa saa Liisa Ihmemaassa -efektin aikaan eikä liian pienet kalusteet avarassa tilassa näytä sen paremmalta. Yhtenäinen kokonaisuus ulkokuoren ja sisäpuolen suhteen saa tilan tuntumaan aidolta ja tasapainoiselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana Karin :) Se kirjoituksesi oli tosi hyvä ja itsellä tuli samat ajatukset että nyt Teukka ei arvaakkaan mihin sohaisi :D. Itsekin rakastan kirjoja ja eipä ole yhtäkään asiakasta tullut vastaan joka olisi puhut kirjahyllyistä muinaismuistona. Mikä on sen parempi rentoutumiskeino kuin ottaa kirja käteen ja uppoutua sisällön vietäväksi. Toisekseen kyllä kirjoista voi tehdä kivan sisustuselementin. Kirjat voi järjestää vaikka selkämysten värien mukaan ja jos se häiritsee niin kääntää toisinpäin. Kyllä, nimenomaan ensin toiminnallisuus ja sitten estetiikka. Mitä iloa on kauniista kodista jos siellä ei lapset uskalla istua sohvilla tai materiaalit ovat kyllä kauniita, mutta niitä ei voi puhdistaa never ever... Hyvä pointti oli nuo huonekalujen mittasuhteet. Jos sohva täyttää puolet olohuoneesta niin eihän se hirveen kiva juttu :D

   Poista
 5. Mielenkiintoinen postaus:) Itse yritän hankkia aikaa kestäviä juttuja sisustukseen ja tuntuu, että mitä enemmän itselle tulee ikää (ja ehkä myös koko ajan enemmän tietämystä ja innostusta sisustuksesta), ajattomuus nostaa tärkeyttään omissa ajatuksissani. Sisustuksessa olisi myös mielestäni hyvä ottaa talon arkkitehtuuri huomioon ja tehdä yhtenäinen sisustus kunnioittaen arkkitehtuuria ja talon/asunnon henkeä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viivi, tuo on niin totta. Ajattomuus on tärkeää, ekologista ja taloudellistakin.
   Valaisimet ovat myös tärkeässä roolissa. Joskus saattaa olla niin että ne on ihan erimaata kuin muu sisustus ja se voi jopa "pilata" kokonaisuuden.
   Ja samaa mieltä, että arkkitehtuuri ratkaisee. Arkkitehtuuria myötäilevästi sisustettu koti kestää myös paremmin aikaa. Sellaisessa kohteessa tulee vaan tunne, että kaikki on kohdallaan.

   Poista
 6. ♥ihania tuolieja!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mielestä myös aika veikeät. Hauska kulmikas muoto, mutta kuitenkin näyttää siltä, että voisi olla ihan kivat istua :)

   Poista
 7. Tekee hyvää tällaisen hörsöilijän lukea väillä tällaista ammatimaisempaa asiaa ja rehtiä otetta sisustamiseen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedän kyllä upeita sisustajia, jotka ovat hankkineet ihan toisen alan koulutuksen. Eli joillakin taito on hyppysissään syntymälahjana. Esim täällä blogimaailmassa on toinen toistaan upeampia koteja ja tilaratkaisuja. Opiskelijan roolissa onkin ihanaa kun saa olla rehdisti "oppija" - se on ihan mahtavaa. Tokihan koulutus antaa paljon ja tuo itsevarmuutta, sekä vahvistaa ammatti identiteettiä. Ehkä se opintojen tuoma ammatillisuus nousee vahvuudeksi laajemmissa projekteissa. Mukavaa viikkoa Helena :)

   Poista