Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Talonpoikais/pohjalaiskulttuurin inspiroimana(Jetta-Talo) | 3.9.2014

Pohjalainen


Pohjalainen talo Jetta-talolta


Tämä pohjalaistalomallisto -  syntyi yhteistyöprojektina ja osin työ -ja opintoihin liittyvänä työssäoppimis/yritysyhteistyötehtävänä. Lähtökohtana ja tehtävänä oli suunnitella/visualisoida talonpoikais- ja pohjalaistalonpiirteitä omaava mallisto yhteistyössä ko mallistoa valmistavan yrityksen suunnittelupuolen kanssa. 
Talonpoikainen kulttuuri on vahva osa suomalaisuutta.  Aikanaan 70 -luvulla alkoi perinteisten hirsitalojen hävittämisbuumi. Monesta pitäjästä aidot vanhat ja perinteiset talot hävitettiin liki kokonaan. Ehkä sodan jälkeinen sukupolvi koki ne liian vanhanaikaiseksi?. Onneksi on ollut myös kulttuurinpuolustajia ja heidän ansioistaan muutama helmi on säästynyt. Hurjimpia tarinoita ovat ehjien perinnetalojen  "polttopuuksi pilkkominen".

Olen itse varttunut talonpoikaistalossa, jolla ikää n. 130-vuotta. Lapsuuden kodissa opetettiin arvostamaan vanhaa. Veljillä ja siskolla ovat talonpoikais/pohjalaistalot, joita he ovat pieteetillä kunnostaneet. Lähipiiriimme kuuluva perhe on hiljan rakentanut itsesuunnitteleman, omannäköisen - pohjalaistalon ja tämän suurelementtitalon toimitti Jetta-Talo. Heidän kohteessaan onkin su talotehtaan näyttely. Näistä kaikista edellä mainituista seikoista inspiroituen syntyi Jetan pohjalaistalomallisto.

Voiko talonpoikaistalo/pohjalainen olla suurelementtitalo? Mietin tätä pitkään ennen projektiin lähtemistä, sillä aikanaan tämäntyyliset talot/tuvat tehtiin hirsistä. Päädyin lopulta ajatuskulkuun, että mikäettei?  Aikojen saatossa kehitys, ihmisen kädenjälki on aina näkynyt kaikessa ihmisen tuottamassa. Olisivatko jo esi-isät tehneet suurelementtitaloja jos heillä olisi ollut siihen tekniset valmiudet ja mahdollisuudet? Miksei siis kehitys saisi näkyä myös tässä perinteisyyttä huokuvassa mallissa.

Mallisto ei luonnollisesti yritäkään olla täysin autenttinen toisinto vanhasta, vaan mahdollisimman paljon perinteisiä piirteitä omaava järkevän kokoinen ja tämänpäivän mittapuulla myös toiminnallinen kokonaisuus. Pohjalaistaloille tyypillisiä piirteitä on pyritty integroimaan ja huomioimaan mahdollisimman paljon - nykyajan vaatimukset huomioiden.

Puuaines taloihin saadaan vieressä sijaitsevalta omalta sahalta, jonne puut tuodaan ympäristön lähimetsistä. Mallisto, pohjakuvineen löytyy nyt myös yrityksen  nettisivuilla josta pääset tutustumaan niihin tarkemmin. Olisi kiva kuulla millaisia ajatuksia ko mallisto herättää teissä :)?

Syysterveisin *yritysyhteistyö -projekti

14 kommenttia:

 1. Meillä on myös 1800-luvulta peräisin oleva pohjalaistalo, joka on kunnostettu 1900-luvun alun malliin kalusteita ja tapetteja myöten. Aluksi kavahdin ajatusta pohjalaistyylisestä valmistalosta, mutta hei - miksei! Pohjanmaa on täynnä pylvästerassisia Kannustaloja ja muita prameuksia, jotka ovat varsin epäpohjalaisia. Ennemmin katselisin siellä uudistaloina noita. Hyvä idea siis! Olisi kiva nähdä joskus tuollainen luonnossa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista Vilja. Itse ajattelen, että on mahtavaa että Suomessa löytyy erilaisia vaihtoehtoja ja monipuolista osaamista taloteollisuudessa. Pylväs/terassitalot eri valmistajilla mukailee kartano/huvilalookia ja ovat oikein kauniita yksilöitä omassa sarjassaan. Pitää muistaa että myös kartanot/huvilat ovat olleet osa suomalaista historiaa. Samaan tapaan myös modernimpi arkkitehtuuri on osa suomalaisuutta siinä missä talonpoikainen kulttuuri myös. Itsellä oli alkuun samoja mietteitä - tiedän kuinka rakkaudella vanhoja hirsitaloja kunnostellaan ja vaalitaan. Päädyin lopulta ajatuskulkuun, että - mikäettei jettapohjalainen. Miksei myös meidän aikakausi ja tekniikat saisi näkyä talotuotannossa? Tavallaan myös yhdenlainen kannanotto esteettisen kulttuurimaiseman puolesta :)

   Poista
 2. Näyttäis oikein toimivilta kokonaisuuksilta. Perinteinen ja nykyaikainen kohtaavat kauniisti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinpä, uudessa on myös mahdollisuus vanhahtavaan lopputulokseen. Itse varmaan tapetoisin vanhoilla tapeteilla, teettäisin vanhaa henkivät puiset keittiönkaapistot yms nyansseja joilla saisi vanhan tuvan fiiliksen. Lankkulattia,paneelit yms... Jahas tässähän tulee pian talokuume :D

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Kiitos kommentista Riitta :)Vanhoissa ja uusvanhoissa on mukavaa tunnelmaa.

   Poista
 4. Kylläpäs nämä näyttää kivoilta myös täällä blogin puolella. :)

  Meillä tosiaan on omassa kodissa taloesittely tulevana lauantaina, joten tervetuloa tutustumaan Jetta-Talon elementeillä tehtyyn pohjalaistaloon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No teilläpä hyvinkin :D. Ihana tupa jonka olette kivasti laittaneet. Hieman isompi tosin on teidän mallinne. Kantsii käydä kurkkaamassa kuka sielläsuuntaa liikkuu

   Poista
 5. Todella ihana perinteikäs mallisto! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, kyllä suomalaiseen maalaismaisemaan sopii edelleen vanhahtava malli. Mukavaa alkavaa viikkoa Marianne :)

   Poista
 6. Anonyymi12:12

  Ihan hyvä vaihtoehto pakettitalomalleille. Ekologisuudesta en puhuisi, jos mineraalit ja muovit seinissä. Tätä voisi kehittää vaikka ekopuutalosuuntaan, kuten muitakin pakettitaloja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiitos kommentista ja palautteesta. Palaute on aina tärkeää kaikilta osin. Välitän ekopuutalo-ideaa eteenpäin.
   Ekologisuus itsessään on taas aika kimurantti kysymys. Sitä voidaan katsoa niin monelta kantilta. Satsaamalla yhteen ekotuotteeseen, voidaan samalla haaskata luonnonvaroja toisella osa-alueella. Blogikirjoituksessani ekologisuudella tarkoitin ensisijaisesti sitä, että valmistaja saa puuraaka-aineensa samalla tontilla olevalta sahalta. Sahalle puu taas tuodaan lähistön metsistä. Puu raaka-aineen kuljetukseen ei kulu polttoaineita yms. logistiikkakustannuksia läheskään niin paljon kuin jos materiaalit rahdattaisiin toiselta puolen Suomea. Toisaalta voitaisiin myös kysyä onko esim. liimapuuhirsi ekologista?
   Sen tiedän että tämän yrityksen (Isoverin valmistaman) mineraalivillan raaka-aineena käytetään 80 prosenttisesti kierrätyslasia. Seinärakenteessa ei käytetä muovia lainkaan, toisin kun suurimmalla osin vastaavilla elementtitalovalmistajista.

   Mielestäni on hienoa, että eko-arvoista keskustellaan. Ekologisuus on arvo, jonka eteen meidän jokaisen pitää etsiä ratkaisuja ja kehittää toimintaamme.

   Poista
 7. Vau! Hyvä sinä ja hyvä jettapohjalainen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ride. Tässä oli oma miettimisensä, että saatiin ko kokonaisuus annettuun "haarukkaan" mahtumaan :) Ja että saataisiin oikeat mittasuhteet. mallistoon :D Kivaa viikkoa!

   Poista