Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

perinnepirtti//23.1

hirsi rakentaminen

Tätä alakoulun yhteydessä toimivaa perinnepirttiä on kunnostettu kyläkoulun vanhempainyhdistyksen vetämänä yhteistyöprojektina talkootyö voimin. Tilaa on tarkoitus käyttää mm. teemapäivinä koulutyössä.

Projektin vetäjä Teija soitteli syksyllä ja pyysi etsimään kohteeseen irtosisutuksen. Löysin tupaan sopivat vanhat huonekalut, matot kirppareilta ja vanhojen tavaroiden liikkeestä. Pientä puuhaa vielä on, mutta itse tykkään tästä juuri nyt kun on paljon tyhjää tilaa vielä jäljellä...


 rhinolla luonnostelin tilaa...Nurkkakaapin suunnittelin vanhasta ovesta sekä helmipaneeleista. Olemassa olevat vanhat pulpetit, kartat, opetustaulut, opettajanpöytä yms.. odottavat pääsyä tilaan.. 


Talkooväki teki kaiken remonttityön, pohjatöistä pintakäsittelyyn ja huonekalujen fiksaukseen ja verhojen ompelemiseen.. Osalleni jäikin vain matot, jotka löysin kirppikseltä.


 
Näistä nyt olemassa olevista huonekaluista oma suosikkini on tuvan pöytä jolla mittaa huimat 3.5 metriä.  Ja siihen kuuluvat penkit joiden mitta lähenteli jo 5 metriä - istuin osuuden leveys oli liki puolimetriset, l. jos ei mahdu istumaan niin vika ei ole penkissä :). Penkkejä jouduttiin tosin hieman lyhentämään, kiitos Saulille työstä :).  Pätkät meni toinen pöydän päätyyn ja toinen eteiseen.
Valtaisan pöydän ääreen mahtuu isompikin ryhmä kerrallaan istumaan ...


Puuhellan viereen piti saada taso tiskaamiseen (tänne ei siis tule vettä) ja laskutasoksi. Vanhan patakaapin kantta pienennetiin hieman, jotta mahtui koloon ja jäi riittävä turvaväliä puuhellaan. Yläpuolelle löytyi perinneverstasjusteerista kunnostettu vanha rengin kaappi


Kuvat voivat olla hieman hämyiset ja jouluiset, sillä kävin kuvaamassa juuri ennen Joulua.
Mukavaa viikonloppua wanhan tuvan myötä ! :)
Sike24 kommenttia:

 1. Huokaus. Vanhoissa rekennuksissa vaan on tunnelmaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, kuluneissa pinnoissa on karismaa jota uuteen ei vaan saa :)

   Poista
 2. Onpa kaunis lopputulos! Ihana, rauhallinen paikka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, tilassa tulee levollinen olo. Sieltä puuttuu nykyajan mukavuudet (sähköä lukuun ottamatta). Ehkä se rauhoittaa :)

   Poista
 3. Ihan huikean ihana <3 niin kaunista. Ihastelin myös tuota jääkaappi-pakastinta. Minkä merkin se on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Nyt en muista minkä merkkinen jääkaappi on, tarkistan asian ja ilmoitan myöhemmin. Katseltiin ensin nimekkäämpiä Jenkkikaappi versioita, mutta päädyttiin tähän. Löytyi nimittäin lähirautakaupasta kohtuulliseen hintaan :)

   Poista
 4. Onpa ihanan tunnelmallinen tupa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tunnelmaa riittää tässä tuvassa kyllä :)

   Poista
 5. ♥ apua, miten KAUNISTA!

  VastaaPoista
 6. Kaunista ja erilaista! Mistä ovat kattolamput - yllättävä valinta, mutta sopivat tilaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valaisimet ovat ihan IKEAn mallistosta :) Kivaa päivää Marita

   Poista
 7. Upea perinnepirtti kauniine sisustuksineen ☺

  VastaaPoista
 8. Tää on ihan mielettömän ihana. Ja arvostan kovasti vanhempainyhdistyksen näkemää vaivaa. Lapsille jää hyvä muistijälki vanhasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhempainyhdistys ja ne kyläläiset ja koululaisten vanhemmat jotka ahkerasti kulki talkoissa ovat todelliset tekijät tässä tapauksessa. Ilman heitä ei tämä olisi tässä tilassa kuin se nyt on.

   Poista
 9. Teidän kylältä löytyy ihan mahtavaa talkoohenkeä, kun yhteisvoimin olette kunnostaneet tuon ihastuttavan pirtin. Sinun iskeättömällä maulla sisustustettu tupa sivelee katsojan silmää. Onneksi olkoon, olette tehneet hienoa työtä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Tämän rakennuksen säilyttäminen on ollut ennekaikkea hieno päätös koululta että kunnan päätäjiltä. Mahtavaa on että lapset saavat tutustua tämän myötä vanhoihin juttuihin ja nähdä paikan päällä esineitä joita käytettiin pihapiirin yli 100 vuotiaassa koulussa aikanaa. Oman kylän kulttuuriperinnöstä siivu siirtyy lasten mukana tuleville sukupolville:).

   Poista
 10. Kaunista. Sisustus on todella onnistunut, voisin kuvitella, että silloin kun vanha talo on ollut uusi, on se ollut tuollainen vähäeleisen hillitty, puhdas ja kaunis. Nurkkakaappi on myös aidontuntuinen ja kivan näköinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on totta, että kyllä ennenvanhaan talonpoikaiset ja keskiluokkaiset tuvat olivat sisustettu suhteellisen niukasti ja välttämättömillä kalusteilla ja tekstiileillä. Pääsääntöisesti perinentekstiilit toivat sisustukseen väriä. Puhatudesta ja siisteydestä hyvä emäntä tunnettiin :)

   Poista
 11. The big table and the long benches is the one thing I like in the house!

  Have a lovely week :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Big table and benches, they are also my favorites.
   Have a nice weekend :)

   Poista