Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Via Balticaa pitkin I (Viro, Latvia)| 14.9.2015
VIRO || Tallinna

Suunnitellessamme reissuamme Via Balticaa pitkin kohti Saksaa jaTanskaa - tuli luettua erilaisia matkatarinoita ja koin ne hyödyllisiksi. Niistä sai paljon käytännön kokemuksia ja tietoa. Tässä postauksessa muutamia kuvia ja tärppejä matkastamme.  


Viro on meille monelle tuttu paikka. Täällä mekin piipahdimme toisinaan mieheni kanssa kun asuimme pääkaupunkiseudulla.  Nyt edelliskerrasta oli kulunut jo pitkä tovi ja oli ilo huomata kuinka hurjasti Viro on kehittynyt, mennyt eteenpäin sekä raikastunut.

Yövyimme Tallinnan esikaupunkialueella  Caravanaparkissa.  Useassa reissutarinassa korostettiin aina yöpymään (erityisesti Baltian maissa ja Puolassa) vartioiduilla alueilla. Otimme neuvosta vaarin ja varasimme tämän majoituspaikan suositusten perusteella. Paikka oli todella siisti, uudehko, rauhallinen ja aidattu alue.Viehättävän lisän toi campingalueella oleskelevat kotieläimet. Tallinnaan pääsimme näppärästi junalla campingalueelta ja vietimme aikaa mm. vanhassa kaupungissa.


 PÄRNU
Tallinnasta matka jatkui kohti Pärnua. Pärnu on monelle tuttu kylpylöistään ja jossa riittää kaunista rantaviivaa. Vietimme aikaa mm. tunnelmallisessa keskustassa. Ruutli Tänev-katu on keskustan pääkatuja. Sen lähistöllä mm. Punane Torn l. Punainen torni. Ostoksia mielivälle Pärnusta löytyy tarvittaessa isohkoja shopping-keskuksia mm. Pärnukeskus ja Portartur2.


Pärnusta olikin lyhyt ajomatka Latvian rajalle.

LATVIA || Riika

Virosta matkamme jatkui Via Balticaa edeten kohti Riikaa.
Riika on Baltian suurimpia kaupunkeja. Riikaa kutsutaan usein myös "Pohjolan Pariisiksi". Kummassakin käyneenä, en ihmettele ollenkaan miksi tällainen sanonta on syntynyt. Riika sykkii samanlaista kansainvälistä, monikulttuurista, historian täyttä sykettä. 

Riikassa on onneksemme säilynyt suhteellisen paljon mm- Jugendin ajan rakennuksia. Kaupunki oli jollaintapaa mystinen ja ristiriitainen. Toisaalla luxusta mutta toisaalla kohtaat elämän kääntöpuolet, rapistuneita rakennuksia ja ison kaupungin muuta nurjaa puolta. Keskustan halki virtaa ns Väinönjoki antaen oman ilmeensä kokonaisuuteen.


Majoituimme Jurmalaan (n 20 km Riikasta) josta oli näppärä kulkea junalla Riikassa. Edelleen valitsimme vartioidun campingalueen, joka oli aidattu ja portein varustettu. Leirintäalueella kokeneemmat reissajat sanoivat että campingalueilla ei kannata jättää vaunun tai autojen ovia  hetkeksikään lukitsematta. Vartioidullakin alueella  kuulimme varkaiden liikkuneen ja iskeneen lukitsemattomiin vaunuihin ja autoihin. 


Yläpuolen persoonallinen rakennus edustaa Gotiikan tyylisuuntaa ja on nimeltään  "Mustapäiden talo". Rakennus kärsi toisen maailmansodan aikaa niin että se käytännössä tehtiin uudelleen 1990-luvulla.Keskiaikainen vanhakaupunki on Riikan sydän. Täällä rakennukset ovat kauniisti huollettu ja  restauroitu sekä kaikinpuolin  siistissä kunnossa.


Kävelimme ristiinrastiin Riikaa ja nautimme kaupungin tunnelmasta. Nähtävää olisi ollut niin paljon, mutta vain pienen osan ehdimme nähdä. Tänne on tultava joskus uudelleen ja varattava enemmän aikaa. 

 


 Jurmala
Latvian Jurmala oli yksi niistä monista paikoista jonne sydän jäi. Tuli jopa tunne, että hetkinen ollaankos sitä käyty "merta eempänä kalassa kun ollaan lennetty lomamatkoilla Etelä Eurooppaan". Tällainen ihanuuspaikka näinkin lähellä kotosuomea? 

Loputtoman pitkät siistit hiekkarannat jatkuivat ja jatkuivat kilometrien päähän. Rannoilla ei näkynyt epämääräistä porukkaa vaan todella rauhalliselta vaikutti - ainakin noina päivinä jolloin me siellä olimme. Alueella on  useita camping-alueita. Yövyimme Jurmala Campingissa. Paikka oli vaatimaton, mutta aidattu ja siisti. Ranta sijaitsi aivan vieressä ja sokerina pohjalla -  merivesi oli aivan ihanan lämmintä.Aamulla oli ilo nousta sinisen taivaan alle lenkkeilemään pitkin rantaa. Samalla sai seurata rannan heräämistä tulevaan päivään. Siellä täällä avattiin ravintoloita ja rantakahviloita. Sain räpsästyä kuvan kun yhden ravintolan työntekijä nosti aamutoiminaan pehmusteita kierrätyslavoista rakennetun oleskeluryhmän istuimille. Mielestäni ihana istuinryhmä :)Rannalla bongattiin tämä yllä oleva rakennus. Instaan laitoinkin jo kesällä kyssärin että hei onkos tämä rakennus kenties inspiroinut Tove Janssonia? Mielestäni niin muumitalon oloinen :)


Rantamaisemissa näkyy niin mennyttä kylpyläin loistoa kuin uuteen kukoistukseen noussutta hotellimeininkiä. Upeaa oli nähdä, että alueen vanhoja huviloita kunnostettiin. Alla muutama kuva Jurmalan pitsihuviloista ja seassa yksi modernimpaa arkkitehtuuria edustava rakennus.
 Rundale

Rundalen palatsi


Rundalen palatsi sijaitsee suhteellisen lähellä Liettuan rajaa. Mikäli matkasi kulkee tätä sivuten - täällä kannattaa ehdottomasti käydä. Minä joka olen aina rakastanut historiallisia romaaneja, kirjoja mm. Laila os. Hirvisaaren (ex Hietamies) sarjoja  - olin aivan täpinöissäni tästä paikasta. Täällä Venäjänvallan aikainen ylhäinen historia tuli tavallaan todeksi. Mietin vain, että miten ihmeessä aikalaisensa saivat ylläpidettyä tällaisia asuntoja? On tarvittu valtava henkilökunta pitämään kaikki kunnossa. 

Tämän hulppean palatsin rakennutti Venäjän keisrainna Anna 1730- 40-luvulla yhdelle ns. suosikkiherttualleen kesäasuinpaikaksi. Jos kesäpaikka oli tätä luokkaa, niin millaisia olivatkaan pääasunnot? Minulla on selvästi paljon vielä näkemättä.Tästäkin rakennuksesta oli turisteille auki vain osa palatsia. Silti nähtävää riitti niin että lopulta kaikkeen yltäkylläiseen kultaan ja kimallukseen tuli ähky ja tahtoi turtua.

Palatsin ikkunoista pilkotti upea ranskalainen puutarha.
Rundalen kierros päättyi palatsin kellaritilassa sijaitsevaan kahvilaan, jossa joimme herkulliset leivoskahvit. 

Seuraavaksi matka jatkuukin Liettuaan ja Puolaan.


Oikein mukavaa viikkoa !

t. SikePs. Korjatkaa jos jotain tietoa postauksessa väärin.Portartur2

14 kommenttia:

 1. Ihania kuvia, mahtavia rakennuksia ja upeita miljöitä. Matkanne on ollut täynnä kauneutta.
  Leppoisaa viikon alkua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Matkassa oli paljon kauneutta, mutta toksi sitä toistakin puolta mahtui matkaan: Mutta päällimmäiseksi jäi kiitollisuus ja kauniit muistot :)

   Poista
 2. Voi miten paljon tuolla Baltiassa olisikaan nähtävää! Itse olin isännän kanssa toissa kesänä muutaman päivän Vilnassa ja viime kesänä Riikassa - ja rakastuin totaalisesti. Ja kun esim. Riikaan pääsee Turusta lentäen vähän yli tunnissa, on sinne helppo mennä uudelleenkin;)
  Kiitos kuvista - moni paikka toi muistoja kesästä mieleen:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa itsekin ajatellut että kyllä tuonen nopeasti pääsee lentäen. Laivamatkakin taittuu parissa-kolmessa tunnissa ja autolla kohtuullinen ajomatka Riikaan. Ihanat muistot kantavat ja jaksaa pitkän pimeän talven yli :)

   Poista
 3. Heiii, ihan mahtavia kuvia! Olen haaveillut tuollaisesta autoreissusta vuosia, mutta mies ei ole kauhean innostunut, koska joutuu ajamaan niin paljon työssään. Ei kuulema tunnu autolla ajaminen kovin lomalta eikä jostain kumman syystä tykkää istua mun kyydissäkään =p Olen aivan samaa mieltä, että miksi lähteä kauemmaksi, kun noin läheltäkin löytyy noin kivoja paikkoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitten vaan lentäen matkaan. Ymmärrettävää tuo autossa istumisen kiintiön täyttyminen. Vaunuillen tai esim as.autolla matka taittuu kuitenkin pienissä erissä ja itse saa määrätä vauhdin - ajaako 50 km vaiko 300 km jne.. Se siinä onkin kiehtovaa.

   Mikäli lentäen matkassa - julkisilla pääsee hyvin liikkumaan, esim junaverkosto toimii hienosti. :)

   Poista
 4. ♥ihana matkapostaus kera kauniiden kuvien!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kyllä kuvia on mukava fiilistellä jälkikäteen ja tavallaan elää reissu uudelleen :)

   Poista
 5. Voi mieletön, on teillä ollut seikkailua kerrakseen! Tuo Jurmala upeine merimaisemineen ja huviloineen olisi ihana päästä itsekin joskus kokemaan.
  Kiitos tästä nojatuolimatkasta Baltiaan! Jään mielenkiinnolla odottamaan matkapostuksen seuraavaa osaa.

  Aurinkoista viikon jatkoa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Teija. Laitan jatkoa tulemaan muutaman välipostauksen jälkeen. Baltiassa on mukavaa se, että tavallaan se on luontomaisemaltaan kovin kotoisaa ja suomalaisen oloista. Erityisesti Viro. Latvia on jo vähän erilaisempaa ja omasta mielestäni Liettuassa tuntee ehkä selvimmin venäläisen historian vaikutuksen.

   Poista
 6. Olipas tuhti postaus. Paljon kauniita kuvia kauniista paikoista. Kiitos tästä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, vähän hirvitti itseäkin että niin paljon kuvaa. Toisaalta aaattelin että jos jokapaikan erikseen laittaisin, kestäisi ikuisuus ennen kuin olen lopussa :D

   Poista
 7. Paljon kauniita kuvia. Kiitos niistä. Reissu on ollut varmasti ikimuistoinen. Iloa syksyyn! ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anni. Kaikki matkat ovat avartavia. Olen kiitollinen että pääsimme koko perhe matkaan ja saimme vielä siskonperheen ja yhden tuttavaperheen mukaan. Kolmen kolonnassa tuntui turvalliselta liikkua ja aina joku keksi ideaa mitä missäkin kannattaa tehdä, käydä katsomassa jne...

   Poista