Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Via Balticaa pitkin I (Viro, Latvia)| 14.9.2015
VIRO || Tallinna

Suunnitellessamme reissuamme Via Balticaa pitkin kohti Saksaa jaTanskaa - tuli luettua erilaisia matkatarinoita ja koin ne hyödyllisiksi. Niistä sai paljon käytännön kokemuksia ja tietoa. Tässä postauksessa muutamia kuvia ja tärppejä matkastamme.  


Viro on meille monelle tuttu paikka. Täällä mekin piipahdimme toisinaan mieheni kanssa kun asuimme pääkaupunkiseudulla.  Nyt edelliskerrasta oli kulunut jo pitkä tovi ja oli ilo huomata kuinka hurjasti Viro on kehittynyt, mennyt eteenpäin sekä raikastunut.

Yövyimme Tallinnan esikaupunkialueella  Caravanaparkissa.  Useassa reissutarinassa korostettiin aina yöpymään (erityisesti Baltian maissa ja Puolassa) vartioiduilla alueilla. Otimme neuvosta vaarin ja varasimme tämän majoituspaikan suositusten perusteella. Paikka oli todella siisti, uudehko, rauhallinen ja aidattu alue.Viehättävän lisän toi campingalueella oleskelevat kotieläimet. Tallinnaan pääsimme näppärästi junalla campingalueelta ja vietimme aikaa mm. vanhassa kaupungissa.


 PÄRNU
Tallinnasta matka jatkui kohti Pärnua. Pärnu on monelle tuttu kylpylöistään ja jossa riittää kaunista rantaviivaa. Vietimme aikaa mm. tunnelmallisessa keskustassa. Ruutli Tänev-katu on keskustan pääkatuja. Sen lähistöllä mm. Punane Torn l. Punainen torni. Ostoksia mielivälle Pärnusta löytyy tarvittaessa isohkoja shopping-keskuksia mm. Pärnukeskus ja Portartur2.


Pärnusta olikin lyhyt ajomatka Latvian rajalle.

LATVIA || Riika

Virosta matkamme jatkui Via Balticaa edeten kohti Riikaa.
Riika on Baltian suurimpia kaupunkeja. Riikaa kutsutaan usein myös "Pohjolan Pariisiksi". Kummassakin käyneenä, en ihmettele ollenkaan miksi tällainen sanonta on syntynyt. Riika sykkii samanlaista kansainvälistä, monikulttuurista, historian täyttä sykettä. 

Riikassa on onneksemme säilynyt suhteellisen paljon mm- Jugendin ajan rakennuksia. Kaupunki oli jollaintapaa mystinen ja ristiriitainen. Toisaalla luxusta mutta toisaalla kohtaat elämän kääntöpuolet, rapistuneita rakennuksia ja ison kaupungin muuta nurjaa puolta. Keskustan halki virtaa ns Väinönjoki antaen oman ilmeensä kokonaisuuteen.


Majoituimme Jurmalaan (n 20 km Riikasta) josta oli näppärä kulkea junalla Riikassa. Edelleen valitsimme vartioidun campingalueen, joka oli aidattu ja portein varustettu. Leirintäalueella kokeneemmat reissajat sanoivat että campingalueilla ei kannata jättää vaunun tai autojen ovia  hetkeksikään lukitsematta. Vartioidullakin alueella  kuulimme varkaiden liikkuneen ja iskeneen lukitsemattomiin vaunuihin ja autoihin. 


Yläpuolen persoonallinen rakennus edustaa Gotiikan tyylisuuntaa ja on nimeltään  "Mustapäiden talo". Rakennus kärsi toisen maailmansodan aikaa niin että se käytännössä tehtiin uudelleen 1990-luvulla.Keskiaikainen vanhakaupunki on Riikan sydän. Täällä rakennukset ovat kauniisti huollettu ja  restauroitu sekä kaikinpuolin  siistissä kunnossa.


Kävelimme ristiinrastiin Riikaa ja nautimme kaupungin tunnelmasta. Nähtävää olisi ollut niin paljon, mutta vain pienen osan ehdimme nähdä. Tänne on tultava joskus uudelleen ja varattava enemmän aikaa. 

 


 Jurmala
Latvian Jurmala oli yksi niistä monista paikoista jonne sydän jäi. Tuli jopa tunne, että hetkinen ollaankos sitä käyty "merta eempänä kalassa kun ollaan lennetty lomamatkoilla Etelä Eurooppaan". Tällainen ihanuuspaikka näinkin lähellä kotosuomea? 

Loputtoman pitkät siistit hiekkarannat jatkuivat ja jatkuivat kilometrien päähän. Rannoilla ei näkynyt epämääräistä porukkaa vaan todella rauhalliselta vaikutti - ainakin noina päivinä jolloin me siellä olimme. Alueella on  useita camping-alueita. Yövyimme Jurmala Campingissa. Paikka oli vaatimaton, mutta aidattu ja siisti. Ranta sijaitsi aivan vieressä ja sokerina pohjalla -  merivesi oli aivan ihanan lämmintä.Aamulla oli ilo nousta sinisen taivaan alle lenkkeilemään pitkin rantaa. Samalla sai seurata rannan heräämistä tulevaan päivään. Siellä täällä avattiin ravintoloita ja rantakahviloita. Sain räpsästyä kuvan kun yhden ravintolan työntekijä nosti aamutoiminaan pehmusteita kierrätyslavoista rakennetun oleskeluryhmän istuimille. Mielestäni ihana istuinryhmä :)Rannalla bongattiin tämä yllä oleva rakennus. Instaan laitoinkin jo kesällä kyssärin että hei onkos tämä rakennus kenties inspiroinut Tove Janssonia? Mielestäni niin muumitalon oloinen :)


Rantamaisemissa näkyy niin mennyttä kylpyläin loistoa kuin uuteen kukoistukseen noussutta hotellimeininkiä. Upeaa oli nähdä, että alueen vanhoja huviloita kunnostettiin. Alla muutama kuva Jurmalan pitsihuviloista ja seassa yksi modernimpaa arkkitehtuuria edustava rakennus.
 Rundale

Rundalen palatsi


Rundalen palatsi sijaitsee suhteellisen lähellä Liettuan rajaa. Mikäli matkasi kulkee tätä sivuten - täällä kannattaa ehdottomasti käydä. Minä joka olen aina rakastanut historiallisia romaaneja, kirjoja mm. Laila os. Hirvisaaren (ex Hietamies) sarjoja  - olin aivan täpinöissäni tästä paikasta. Täällä Venäjänvallan aikainen ylhäinen historia tuli tavallaan todeksi. Mietin vain, että miten ihmeessä aikalaisensa saivat ylläpidettyä tällaisia asuntoja? On tarvittu valtava henkilökunta pitämään kaikki kunnossa. 

Tämän hulppean palatsin rakennutti Venäjän keisrainna Anna 1730- 40-luvulla yhdelle ns. suosikkiherttualleen kesäasuinpaikaksi. Jos kesäpaikka oli tätä luokkaa, niin millaisia olivatkaan pääasunnot? Minulla on selvästi paljon vielä näkemättä.Tästäkin rakennuksesta oli turisteille auki vain osa palatsia. Silti nähtävää riitti niin että lopulta kaikkeen yltäkylläiseen kultaan ja kimallukseen tuli ähky ja tahtoi turtua.

Palatsin ikkunoista pilkotti upea ranskalainen puutarha.
Rundalen kierros päättyi palatsin kellaritilassa sijaitsevaan kahvilaan, jossa joimme herkulliset leivoskahvit. 

Seuraavaksi matka jatkuukin Liettuaan ja Puolaan.


Oikein mukavaa viikkoa !

t. SikePs. Korjatkaa jos jotain tietoa postauksessa väärin.Portartur2