Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Philipsin HUE-valaistusjärjestelmä testattavana | 9.11.2015

Itselleni valaistus ja kaikki valaistukseen liittyvät seikat ovat hyvin tärkeä osa sisustussuunnittelua. Perinteisen tunnelmavalaistuksen ja erilaisten säädäntätekniikoiden rinnalle on tullut Philips Hue-valaistusjärjestelmä. Yhteistyö alkoi kesällä, kun sain mieluisaa postia Philipsiltä jossa kyseltiin kiinnostusta lähteä testaamaan heidän uutta Hue-valaistustuotettaan. Ilman muuta innostuin tästä kovasti. Sovittiin, että postaan aiheesta loppusyksystä.

Juuri nyt on mielestäni oikein sopiva aika palata tähän asiaan. Valaistus koskettaa monella tapaa meitä kaikkia juuri nyt, kun päivänvalo käy koko ajan niukemmaksi.  

Aloitin testaamisen kuvaamalla ruokailutilan päivänvalon aikaan. Asensimme sovelluksen ohjeiden mukaisesti. Tila näyttääkin Hue-järjestelmän antamien eri tunnelmasäätöjen mahdollistamana hyvinkin erilaiselta eri valaistuksessa. 


HUE-led-valaistusjärjestelmä ei ole mikä tahansa valaistusjärjestemä vaan tietynlainen tunnelmavalaistusjärjestelmä yhdistettynä älykkääseen tekniikkaan. 

Aluksi asennetaan polttimot ja ladataan ilmainen sovellus tabletille tai älypuhelimelle. Aloituspakkaus (kuva yllä ja alla) sisältää kaiken tarvittavan. Valmistajan mukaan tähän on mahdollista kytkeä jopa 50 valaisinta, jotka yhdessä muodostavat  "HUE-sillan". Langaton systeemi soveltuu valaistuksen säätämiseen niin sisätiloissa kuin myös kodin ulkopuolelta. Sovelluksella voi säätää mm. valaistuksen kirkkautta, väriä ja tehoa. Jokaisen Hue-ledlampun sisällä on älykästä tekniikkaa, jonka ansiosta lamppu tuottaa kaikki näkyvän valon spektrin värit ja erilaisia valkoisen sävyjä lämpimästä - kylmään. Philipsin Led-lamput voidaan asentaa olemassa oleviin valaisimiin. Asensimme yhden testikäyttöön tarkoitetun led-pollttimon ruokailutilaan ja loput 2 makuhuoneeseen.Asetuksista voidaan valita erilaisia toimintoja kuten "keskity" toiminto. Tällöin valaistus asemoituu valaistusvoimakkuuteen ja värilämpötilaan,  joka auttaa keskittymään. Ominaisuutta on testattu Philipsin mukaan oppilaitoksissa ja saatu hyviä kokemustuloksia aikaiseksi.

Samaan tapaan voidaan valita vaikkapa toiminto "piristy". Silloin asennettuihin polttimoihin räätälöityy kirkas ja energinen valaistus.  Ajastimella voidaan säätää myös tietty valaistus aamuun, jotta herätessä tuntisi olonsa virkeäksi. Samaan tapaan voidaan säätää valaistus niin, että nukahtamainen on helpompaa. Mikäli puolestaan haluaa tehdä tarkempaa työtä voidaan valon sävy säätää valkoisempaan suuntaan,  jolloin tekstit erottuvat paremmin. Rentoutumiseen on omat säätönsä ja silloin valaistus tukee rentoutumista jne. Valaistusräätälöinnit on toteutettu eri alojen asiantuntijoiden yhteistyönä.


Säädä valot syttymään ja sammumaan, kun et ole kotona.
kuva: philips
Lomaillessa valaistus voidaan säätää verkon kautta haluamakseen. Näin valot voivat syttyä ja sammua ikään kuin olisit kotona. Tällä tavoin valaistus myös osaltaan lisää turvallisuutta.

Puhelimessa olevia valokuvia voidaan käyttää apuna tietyn kuvan mukaisen muistikuvan ja tunnelmavalaistuksen luomiseen. Sovelluksesta voidaan myös valita erilaisia valmiita teemoja, sekä yhdistää siihen vaikkapa stereoiden kautta tuleva musiikki. Ilmaisten Hue-sovellusten kautta (kuten HueManic) pääsee kokeilemaan näitä erilaisia teemoja.


Alkulämmittelyksi testasimme valaistuksen värilämpötilan muuttamista eriväreihin. Kuvat ovat kännyllä räpsästyjä ja ei kovin tarkkoja, mutta idean niistä pääsee näkemään. Kuvassa lämpimään taittuva valkoinen väri on sama kuin keittiössä ja tilan valaistus on tasapainossa. Koko tilan hehkuu samaa lämmintä valkoista valoa.


Hue-lampun väri on nyt vitivalkoista. Tämä saa keittiön lämpimänvalkoisen led-valaistuksen näyttämään jopa kellertävältä.Lopuksi oranssia ja lilaa valaistuskokeilua. Valaistuksen väri muuttaa myös tilan harmaata seinien värisävyä ja yleistä tunnelmaa :).


Viimeiseksi vielä kuva tilasta päivänvalossa ja ns _oikeassa värimaailmassa_. 

Valaistuksella on väliä ja Hue-valaistusjärjestelmä antaa monet mahdollisuudet säätää valaistus tietyn väriseksi ja juuri sellaiseksi kuin itse haluaa. Tämä valaistusjärjestelmä on mielestäni aivan huippu ja tätä on kiva kokeilla talven mittaan. Voisin kuvitella, että tätä tekniikkaa voisin soveltaa esimerkiksi tiettyjen nyanssien valaisemisessa vaikkapa yritystsen tilasuunnittelussa ja tietysti kodeissa.

Ihanaa viikkoa lukijat ♥

Sike*kyseessä blogiyhteistyö, tuote saatu testikäyttöön