Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vintage-lipaston viilupinnan kunnostus | 13102016


Käsityömessuilta löysin ihan huipun vanhanajan Huonekalujen kiillotusöljyn, jota vamistaa tamperelainen Sateenkaari Perinnetaito Oy. Heidän tavoitteensa on kehittää vanhaa suomalaista puunsuojaus- ja maalausosaamista. Sivujensa mukaan tuotteensa ovat kestäviä, turvallisia ja ympäristöystävällisiä. 

Päätin testata huonekaluöljyä 50-60-luvun vintage lipastoon. Tuote sopii öljytyille ja lakatuille pinnoille. Päällisin puolin lipastomme on hyväkuntoinen, mutta kun tarkemmin katsoo kannen pintaa se on paikoitellen hyvinkin kulunut ja huonossa kunnossa. Lakattuja viilupintaisia lipastoja ei saisi koskaan pyyhkiä märällä tai kostealla - kostea pyyhintä rikkoo lakkapinnan. Pölyjen pyyhintä tulisi tapahtua mieluiten lähes kuivalla esim. mikrokuituliinalla.
Muutama kuva lähtötilanteesta ja kulahtaneesta lipaston kannesta. Paikoitellen lakka oli kokonaan irronnut ja halkeillut.  Väritön kiillotusaine toimii hyväkuntoisempaan kalusteeseen jo sellaisenaan. Se puhdistaa tehokkaasti likaa pinnasta muodostaen kauniin pinnan. Käsittelyaineen levittämisessä parhaiten toimii pieni puuvillakankaan tilkku. Itse käytin kiillotusöljyn levittämiseen vanhasta lakanasta leikattua pienta kangaspalaa.

Lipastossamme väritön aine ei riittänyt kunnostamaan pintaa vaan tarvittiin hiukan pigmenttiä suojaamaan kohdat joisa lakka hiutunut pois. Pigmenttipitoinen huonekaluöljy on hieman punaiseen vivahtavaa ja vähän pelkäsinkin -  miten sopii tähän?. Kokeilin öljyä kaapin sivuun pienelle alueelle ja kun huomasin että on juuri sopivan värinen - käsittelin pigmenttiöljyllä koko lipaston.


Olen tosi tyytyväinen lopputulokseen. Nämä "jälkeen" kuvat olen ottanut intopiukeena puhelimella kun kameraa ei ollut lähettyvillä. Ovat tietty harmillisen epätarkkoja räpsyjä, mutta mielestäni kuvista näkee  muutoksen. Vertaamalla lopputulosta lähtötilanteeseen olen tosi tyytyväinen. Kertaalleen käsiteltynäkin käsittelyaineet siistivät huippuhyvin kulahtaneet kohdat piiloon.


Suosittelen lämpimästi ko. käsittelyainetta jos sinulla vastaava huonekalu kotona ja olet arkaillut että millä sitä tohtisi kunnostaa ja käsitellä. Yleensä minua ei haittaa ajan patina huonekaluissa, mutta tämäntyyppisissä modernilinjaisissa vintagekalusteissa pinnat pitää olla siistit.

Mukavaa loppuviikkoa


Sike


12 kommenttia:

 1. ON kyllä pätevää ainetta!Toimiikohan tuo normi lakattuun puupintaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon että toimii ja on nimenomaan tarkoitettu jo lakatulle pinnalle. Tavallaan paikkaa kulahtaneet kohdat :)

   Poista
 2. No siis wou! Tämähän todella toimii. Upea tuli lopputuloksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva tuli ja todellakin kestää. Ei kiillä liikaa vaan juuri alkuperäiseen tapaan kaunis himmeä pinta :)

   Poista
 3. Hieno lopputulos! En ole tästä aineesta kuullut, joten laitanpa muistiin. Teak-kalusteille (ja vähän muillekin) oon käyttänyt teak-öljyä. Se vaan on aikamoista "myrkkyä", joten luonnollisempi vaihtoehto olisi plussaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta - testasin tätä kirppareilta keräilemiini teak-tarjottimiin ja loistavasti toimii niissäkin. Suosittelen lämpimästi :)

   Poista
 4. Hyvä lopputulos...itselläkin yksi lipasto kaipaisi tuollaista käsittelyä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt vaan testaamaan. Olen todella positiivisesti yllättynyt ja niin allekirjoitan positiivisen mielipiteeni tämän käsittelyaineen suhteen. Nytkin viikonloppuna ihan varovasti pyyhkäisin nihkeällä tätä samaista senkkiä niin pinta todella siisti ja ehyen tuntuinen. Ja ennenkaikkea ne kulumat ja naarmut ovat nyt poissa :)

   Poista
 5. Upea lopputulos!
  Meillä on lakkapintainen kirjakaappi, johon nuo aineet tekisivät hyvää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just lakkapintaisille tosi hyvä aine. Ja ainahan kannattaa kokeilla jonnekin näkymättömälle puolen ensiksi ja katsoa miten puu käyttäytyy? Ainakin näihin vanhempiin lakattuihin puutuotteisiin sopii mainiosti :)

   Poista
 6. Oho, onpa iso muutos! Hienosti toimii :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, olen kyllä tyytyväinen. Pienet pullot, mutta tpdella riittoisia. Kivaa viikkoa Hanna :)

   Poista