Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Berliinistä - Hampuriin | 10.4.2016

 

Luvassa kuvapläjäys Saksasta (Berliini & Hampuri). Kuvat otettu viimevuoden loppukesästä kun kiersimme via Balticaa pitkin Puolaan, Saksaan ja Tanskaan. Baltian maita, Puolaa- ja Tanskaa koskevat blogitekstit löydät alinna olevista linkeistä. 


Baltian maiden ja Puolan jälkeen Saksa erottui joukosta. Onhan Saksa yksi maailman johtavista teollisuusmaista. Elintaso ja tarkkuus näkyi niin teiden kunnossa kuin rakennustenhuollossa. Ympäristöt oli siististi hoidettuja. Matka jatkuikin mukavasti vaikka ajokilometrejä Saksassa riitti. Liikennettä oli reippaasti mutta kaikki sujui kohtuullisen jouhevasti. Siinä missä pikkuiset Viro, Latvia ja Liettua ajettiin hetkessä läpi - Saksaa ja Puolaa ajettiinkin sitten tuntikaupalla.Ensimmäinen yöpymispaikkamme oli campingalue lähellä Berliiniä, mutta kuitenkin täysin maaseudulla. Täälläkin silmiinpistävää oli siisteys ja kuinka kaikki oli hyvin hoidettu.  Alue ulottui pienen joen rantaan, jossa sai onkia kaloja. 
Berliiniin matkasimme junalla. Juna ja metro ovat kätevin tapa liikkua 3.5 miljoonan asukkaan kaupungissa. Autolla keskustaan ei kannata edes yrittää. Saksassa onkin paljon alueita, jonne autoilla ei voi mennä laisinkaan - saati pysäköidä. Berliinin keskustaan voi mennä vain sellaiset autot jotka todettu vähäsaasteisiksi ja joissa on tästä kertova tarra.Berliinin radiotorni on Euroopan neljänneksi korkein rakennus ja sijaitsee Venäjän keisarin Aleksanteri I;n mukaan nimetyllä Alexanderplatz-aukiolla.

Kaunis viheristustus yksityiskohta.


Berliinin  upea tuomiokirkko keskustassa Spreeinsel saarella.


Saksan Historiallisessa museossa (Deutsches Historisches Museum) oli laaja Saksan historiaa käsittelevä historiikki kaikessa ristiriitaisuudessaan. Nuoriso olisi halunnut että käymme Auschwitzissa, mutta päätimme jättää sen väliin, Museossa pääsimme näkemään pienoismalleina myös keskitysleiriä ja paljon dokumenttia aiheeseen liittyen. Museosta löytyi mm. kattava kuvaus Hitlerin propagandakoneiston tuotoksista. Kaiken karmeus oli hyytävää ja edelleen pysäyttävää. Kuinka paha voikaan olla ihminen - ihmiselle? Kevennyksenä museossa  nähtiin myös mm. art deco ja bauhaus-tyylistä sisustus-ja muotoiluhistoriaa.
              

Brandenburgin aukio.
                                          HampuriBerliinin jälkeen oli vuorossa Hampuri ja tarkalleen Hampurin vapaa- ja satamakaupunki. Kaupungin historia ylettyy kauas keskiaikaan ja on toiminut sieltä saakka merkittävänä satamakaupunkina. Ihastuttava satama-alue kuuluu Hampurin "must" paikkoihin. Mikäli siellä ei ole käynyt - ei ole nähnyt Hampurin historian sydäntä. 
Satamassa voisi vain viettää aikaa katsellen laivaliikennettä. Halutessaan voi lähteä itsekin pienelle katselukierrokselle. Pienenä yksityiskohtana satama-alueen kaiteeseen oli kiinnitetty lukematon määrä lukkoja ikuisen ystävyyden ja rakkauden sinetiksi. Aika hellyyttävää :)
Hampurissa sijaitse  lähellä satama-aluetta maailman suurin puupaalujen varaan rakennettu alkujaan "varastorakennusalueenakin" toiminut kaupunginosa. Speicherstadt- on suojeltu ja osa uutta kaupunkialuetta HafenCityä, jonne ei tulla rakentamaan yhtään ostoskeskusta vaan ainoastaan perinteisiä kivijalkakauppoja. 
 Berliinistä - Hampuriin

Perinteistä ja modernia arkkitehtuuria mahtuu samaan kaupunkiin.

Reeperbahn on Hampurin tunnetuin katu. Päiväsaikaan alue on turvallinen lapsiperheenkin kera pyörähtää. Löysimme sieltä BurgerKingin jossa ruokailimme kaikessa rauhassa keskellä heinäkuun kirkasta kesäpäivää - kunnes hyytävä melu keskeytti aterionnin. Valtava määrä ihmisiä marssi burgerpaikan ikkunoiden ohi poliisisaattuessa. Olimme hetken että hetkinen, mitäs nyt tapahtuu? 
 " No hätä" - kyseessä oli _vain_ saksalaisittain yksi tavallinen mielenosoitus ja ymmärtääksemme liittyi jalkapalloon :D. Seurueemme pienimmillä riitti ihmeteltävää kun oli niin monta poliisia kerralla näköpiirissä.
Naisporukalla ja työt mukana kävimme tutustumassa yhteen ostoskeskukseen joka huipentui leivoskahvitteluun. Palasimme satama-aluueella sijaitsevaan "parkkipaikkaamme" bussilla. Hieman arvelutti että  olimmeko valinneet oikean reitin ja bussin, mutta onni suosii rohkeaa ja pääsimme turvallisesti neljällä pyörällä liikkuvaan väliaikaiseen minikotiimme :)Täältä matkamme jatkuikin Tanskaan, josta kerrroinkin muutamaan kuvaan tiivistäen nurinkurisesti edellisessä postauksessani :)


Mikäli mietitte vastaavaa reissua ensikesälle, suosittelen lämpimästi. Aikaa(lomaa) kannattaa varata riittävästi. Matkanteko voi sujua toisena päivänä vilkkaammin ja toisena hitaammin. Mikäli kelit suosii, kannattaa malttaa olla paikallaankin. On olemassa todella upeita camping-alueita uima-altaineen ja joissa on lapsille monelaista aktiviteettia. Jonkinmoinen alustava ajopäiväsuunnitelma on hyvä olla, että matka myös etenee. Välimatkat saattavat yllättää.
 Toisaalta ymmärrän hyvin, että kaikille matkan taittaminen autolla/asuntoautolla tms. ei ole se ykkösvaihtoehto. Karavaanarityyli vaatii rentoa asennetta niin itseltä, puolisolta kuin lapsiltakin. Suunnitelmat voivat pelkästään päivän mittaan mennä monasti uusiksi l. joustava asenne on välttämätöntä. Vastapainoksi näkee mielettömän paljon uutta ja enemmän kuin ainoastaan yhteen kohteeseen matkustamalla. Suosittelen lämpimästi.

Ihanaa viikkoa teille. Meiltä on lumet lähtenyt ja ihana mennä taas kesää kohdenSike