Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vintage-lipaston viilupinnan kunnostus | 13102016


Käsityömessuilta löysin ihan huipun vanhanajan Huonekalujen kiillotusöljyn, jota vamistaa tamperelainen Sateenkaari Perinnetaito Oy. Heidän tavoitteensa on kehittää vanhaa suomalaista puunsuojaus- ja maalausosaamista. Sivujensa mukaan tuotteensa ovat kestäviä, turvallisia ja ympäristöystävällisiä. 

Päätin testata huonekaluöljyä 50-60-luvun vintage lipastoon. Tuote sopii öljytyille ja lakatuille pinnoille. Päällisin puolin lipastomme on hyväkuntoinen, mutta kun tarkemmin katsoo kannen pintaa se on paikoitellen hyvinkin kulunut ja huonossa kunnossa. Lakattuja viilupintaisia lipastoja ei saisi koskaan pyyhkiä märällä tai kostealla - kostea pyyhintä rikkoo lakkapinnan. Pölyjen pyyhintä tulisi tapahtua mieluiten lähes kuivalla esim. mikrokuituliinalla.
Muutama kuva lähtötilanteesta ja kulahtaneesta lipaston kannesta. Paikoitellen lakka oli kokonaan irronnut ja halkeillut.  Väritön kiillotusaine toimii hyväkuntoisempaan kalusteeseen jo sellaisenaan. Se puhdistaa tehokkaasti likaa pinnasta muodostaen kauniin pinnan. Käsittelyaineen levittämisessä parhaiten toimii pieni puuvillakankaan tilkku. Itse käytin kiillotusöljyn levittämiseen vanhasta lakanasta leikattua pienta kangaspalaa.

Lipastossamme väritön aine ei riittänyt kunnostamaan pintaa vaan tarvittiin hiukan pigmenttiä suojaamaan kohdat joisa lakka hiutunut pois. Pigmenttipitoinen huonekaluöljy on hieman punaiseen vivahtavaa ja vähän pelkäsinkin -  miten sopii tähän?. Kokeilin öljyä kaapin sivuun pienelle alueelle ja kun huomasin että on juuri sopivan värinen - käsittelin pigmenttiöljyllä koko lipaston.


Olen tosi tyytyväinen lopputulokseen. Nämä "jälkeen" kuvat olen ottanut intopiukeena puhelimella kun kameraa ei ollut lähettyvillä. Ovat tietty harmillisen epätarkkoja räpsyjä, mutta mielestäni kuvista näkee  muutoksen. Vertaamalla lopputulosta lähtötilanteeseen olen tosi tyytyväinen. Kertaalleen käsiteltynäkin käsittelyaineet siistivät huippuhyvin kulahtaneet kohdat piiloon.


Suosittelen lämpimästi ko. käsittelyainetta jos sinulla vastaava huonekalu kotona ja olet arkaillut että millä sitä tohtisi kunnostaa ja käsitellä. Yleensä minua ei haittaa ajan patina huonekaluissa, mutta tämäntyyppisissä modernilinjaisissa vintagekalusteissa pinnat pitää olla siistit.

Mukavaa loppuviikkoa


Sike